Uratarina

Laatupäällikölle kokonaisuus ratkaisee

Infra-ala on kirjava kokonaisuus suunnittelun, rakentamisen ja kunnossapidon hankkeita muun muassa teiden, ratojen, energiaratkaisujen sekä kaupunkialueiden parissa. Kehittyäkseen nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä alan toimijat tarvitsevat riveihinsä ennakkoluulottomia moniosaajia, jotka pystyvät yhdistämään toiminnan eri osa-alueiden tarpeet ja edellytykset parhaiden lopputulosten löytämiseksi. Yksi heistä on Destian konsernin laatupäällikkö Hannele Sivonen.

Tänä päivänä Hannele johtaa työssään Destian muiden laatupäälliköiden työtä ja tekee tiivisti yhteistyötä asiantuntijoiden kanssa läpi koko organisaation. Keskeinen osa hänen vastuualuettaan on hallita Destian toimintajärjestelmää ja kehittämistä kokonaisuudessaan, ja palloja onkin tavallisesti ilmassa useita yhtä aikaa.

”Destialla työskentelee laaja asiantuntijoiden joukko, ja yhdessä laatupäälliköiden kanssa meillä on paljon mahdollisuuksia kehittää toimintaamme. Koordinoin esimerkiksi sisäisiä ja ulkoisia auditointeja, toimintajärjestelmän kokonaisuuden kehittämistyötä sekä sen sertifiointia. Lisäksi jatkuvasti pyörii useita vaihtuvia kehittämishankkeita eri järjestelmien tai työkalujen parissa”, Hannele kertoo.

Uudet mahdollisuudet ja ennakkoluuloton asenne ovat tuoneet tähän päivään

Aloittaessaan uraansa ympäristötekniikkaa ja päästöjen hallintaa opiskellut Hannele ei vielä aktiivisesti tähdännyt infra-alan laadunhallinnan moniosaajaksi, vaan polkua ovat viitoittaneet eteen tulleet työmahdollisuudet ja ennakkoluuloton halu kartoittaa uusia alueita.

Ennen Destiaa häneltä löytyy kokemusta esimerkiksi viranomaistehtävistä, teollisuudesta sekä konsulttiyrityksestä, jossa hän teki meluasiantuntijana tieliikenteen meluselvityksiä. Näihin tehtäviin tie toi myös Destialle vuonna 2012.

”Ensimmäiset viisi vuotta tein tie- ja raideliikenteen meluselvityksiä, minkä jälkeen sain omalle työpöydälleni ratasuunnitteluhankkeiden riskiarviointeja. Siitä heräsi ajatus tiedustella avun tarvetta ratapalveluista, minne sitten päädyin seuraaviksi vuosiksi”, Hannele kertoo.

Ratapuolella Hannele toimi ensin laatu- ja ympäristöasiantuntijana esimerkiksi auditointien sekä kemikaalienhallinnan parissa. Näiltä vuosilta mukaan tarttui myös yksi uran kohokohdista, jota voi muistella ylpeänä vielä nykyäänkin.

”Yksi urani kohokohdista on ollut ISO 3834-2 mukaisen hitsaustoiminnan laatujärjestelmän kehittäminen Destialle. Toteutimme sen käytännössä nollasta ja saimme sertifioitua kahdessa vuodessa. Se oli tärkeä näytön paikka ja iso onnistuminen, minkä myötä sain olla itse vaikuttamassa myös alan toimintatapoihin laajemmin. Kokemukseen on hieno palata vielä vuosienkin jälkeen ja todeta, että niin vain sitä haastaviakin asioita saa vietyä onnistuneesti maaliin kun tahtotila on kohdillaan”, Hannele toteaa.

Oman osaamisen kehittäminen on avainasemassa uralla edetessä

Organisaatiomuutosten myötä Hannele pääsi etenemään oman liiketoimintaryhmänsä laatupäälliköksi, mitä seurasi kolme vuotta takaperin seuraava harppaus nykyiseen tehtävään koko yrityksen laatupäällikkönä. Eteneminen roolista toiseen on vaatinut rohkeaa heittäytymistä sekä paljon uuden opettelua.

”On pitänyt olla uskallusta hypätä vieraille alueille kun on tullut mahdollisuuksia vastaan, ja se on kyllä kannattanut. Olen saanut hienoja mahdollisuuksia oppia ja kouluttautua koko ajan työn ohessa, ja jatkuvasti työnantajan ja esihenkilöiden puolelta on varmistettu, että riittävä osaaminen rakentuu jokaiseen tehtävään alusta lähtien”, Hannele sanoo.

Olen saanut hienoja mahdollisuuksia oppia ja kouluttautua koko ajan työn ohessa, ja jatkuvasti työnantajan ja esihenkilöiden puolelta on varmistettu, että riittävä osaaminen rakentuu jokaiseen tehtävään alusta lähtien

”Kehitys kehittyy” on myös Hannelen työssä tuttu toteamus, eikä seuraavia projekteja ole tarvinnut koskaan kauaa mietiskellä. Päivittäisessä työssään hän johtaa nykyään jatkuvasti eri laajuisten kokonaisuuksien toteutusta.

”Ajan mittaan olen saanut lisää vastuuta ja kokonaisuutta hallittavaksi sekä luottoa siihen, että hommat pysyvät hanskassa. Saan itse työssäni kehittää ja miettiä, mitä ja miten asioita lähdetään viemään eteenpäin. Pulaan ei silti koskaan jää, vaan apua ja tukea saan lukuisilta kollegoilta sekä omalta esihenkilöltä. Iso toimintakenttämme onkin valtavan iso voimavara myös laatupuolella, sillä osaajia löytyy varmasti ihan joka lähtöön”, hän toteaa.

Kokonaisuus ratkaisee

Laadun kehittämishankkeita ohjaavat lainsäädännön ja asiakkaiden vaatimusten lisäksi esimerkiksi muuttuvat standardit sekä vallitsevat megatrendit, jotka ohjaavat toiminnan painopisteitä. Uusia tarpeita tunnistetaan myös talon sisällä ja niihin pyritään reagoimaan tarpeen mukaan. Liikkuvia palasia on paljon, ja kiihtyvä tahti edellyttää kehittämisen priorisointia sekä tasapainoilua eri projektien välillä. Organisointikyky ja sosiaaliset taidot ovatkin kovaa valuuttaa laatupäällikön tehtävissä.

”Tekemistä ja tarvetta niin pienille päivityksille kuin suurille kehityshankkeille on paljon eri suunnissa, ja on tärkeää pystyä hahmottamaan, mikä kaikki vaikuttaa mihinkin. Oma vahvuuteni on asioiden visuaalinen hahmottaminen, minkä ansiosta pystyn hallitsemaan laajojakin kokonaisuuksia. Yhteistyö kollegoiden kanssa mahdollistaa myös asioiden työstämisen monesta eri näkökulmasta”, Hannele sanoo.

Tarpeita ja toiveita muutoksia toteuttaessa on yhtä paljon kuin on ratkaisujen käyttäjiäkin. Tärkeään rooliin kehitysprojekteissa nousee kyky hallita suuria kokonaisuuksia ja löytää eri näkökulmien joukosta tarpeita mahdollisimman hyvin palvelevat ratkaisut.

”Tällä hetkellä olemme esimerkiksi käynnistämässä projektidokumenttien kehittämishanketta, ja ensimmäiseksi selvitämme kattavasti nykytilanteet sekä tarpeet. Kyse ei ole yksittäisten ihmisten näkökulmista, vaan toteutamme haastatteluja laajalla skaalalla projekteillemme, koska heillä on viime kädessä paras tieto ja asiantuntemus. Destia tekee todella laajasti erilaisia projekteja, mikä lisää kokonaiskuvan hallinnan merkitystä. Tärkeää on löytää konsernia kokonaisuutena palvelevat ratkaisut”, hän jatkaa.

Artikkelin kuvat: Niko Jekkonen