Artikkeli Infra nyt

Yhteistyöstä ketteryyttä

PETOKE-hanke tuo lisää työkaluja infrarakentamisen tilaajan pakkiin. Askelmerkit antoi allianssi.

Kun tilaaja ja urakoitsija miettivät asioita yhdessä, saadaan projektit paremmin maaliin. Tätä todistavat allianssihankkeet, joissa yhteiset työpajat tuottavat parhaimmillaan ideoita ja kehitystä kaikkien osapuolten hyödyksi.

– Suuriin hankkeisiin soveltuva allianssi on urakkamuotona kuitenkin raskas ja sitoo alkuvaiheessa resursseja, sanoo Destian hankekehitysjohtaja Jouni Karjalainen.

PETOKE-hanke haluaa yhdistää perinteisten hankintamallien ketteryyden ja allianssin yhteistoiminnallisuuden.

Liikenneviraston, INFRA ry:n ja 19 kunnan hankkeen tutkimusosuudesta vastaa VTT. Destia on siinä täysillä mukana. Onhan kaikkien etu, että ala kehittyy ja hankkeet saadaan entistä fiksummin ja tehokkaammin maaliin.

PETOKE-hanke alkoi vuonna 2017.

PETOKE-hankkeen työpajoissa käärittiin hihat ja lähdettiin kehittämään toimintamenetelmiä, joilla kolmeen perinteiseen hankintamalliin saataisiin yhteistoimintaa. Lähtökohtana olivat maailmalla käytössä olevat hybridimallit.

Syntyi menetelmäkuvaukset kolmesta infrarakentamisen urakkamallista: kehitysmenettelyyn perustuva kokonaisurakka (kKU), kehitysvaiheen sisältävä suunnittele ja toteuta -urakka (STk) sekä hoidonjohtourakka (HJU).

– Uusien mallien ideana on tilaajan ja urakoitsijan välinen yhteistoiminta ja innovointi. Sovitut pelisäännöt takaavat sen, että hyödyt urakoiden toteutusaikana syntyneistä ideoista ja kehitystoimista jaetaan asianmukaisesti.

PETOKE ei poista perinteisten urakkamallien käyttöä, mutta tuo lisää yhdessä sovittuja vaihtoehtoja hankkeiden tilaajan työkalupakkiin. Tilaajan ja urakoitsijan yhteistyö vähentää riitatapauksia ja parantaa projektien tuottavuutta.

Muokatuissa urakkamalleissa on samaa kuin allianssissa, mutta nopeutettuna. Esimerkiksi STk-urakka alkaa 2–3 kuukauden kehitysvaiheella, jonka aikana tilaaja ja urakoitsija työstävät yhdessä suunnitelmia.

PETOKE-hanke alkoi 2017, ja aikaa uusien mallien täsmentämiseen on vuoteen 2019. Käynnissä on useita pilotteja. STk-urakkamallia pilotoidaan vt 4:n Oulu–Kemi-osuudella välillä Kello–Räinänperä. Hoidonjohtourakan pilotti starttaa Hyvinkään alueella.

– Pilottien pohjalta uusien urakkamallien menetelmäkuvauksiin tehdään tarvittavat korjaukset ja lopulliset täsmäykset.

Perinteiset urakkamuodot

  • KU – kokonaisurakka: tilaaja vastaa suunnitelmista, urakoitsija toteuttaa. Kiinteä- tai yksikköhintainen.
  • ST – suunnittele ja ­toteuta: urakoitsija ­vastaa suunnittelusta ja toteutuksesta. Hinta usein kiinteä, voi olla tavoiteperusteinen.
  • PJ – projektinjohtototeutus (PJU, PJP, PJK): suunnittelu ja toteutus pääsääntöisesti eri osapuolilla, PJ-organisaatio vastaa ohjauksesta. Maksuperusteissa yhdistyvät aika sekä kiinteät ja tavoitehinnat.
  • AU – hoidon alue­urakka: urakoitsija vastaa hoito- ja kunnossapidosta palvelukokonaisuutena.
  • PA – ­projektiallianssi: yhteistoiminnallinen urakka, toteutusta edeltää kehitysvaihe. Maksuperusteina hyväksyttävät kustannukset sekä palkkio ja mahdolliset bonukset/sanktiot.