Viisi näkökulmaa infra-alan digitalisaatioon

Digitalisaatio on edennyt harppauksin, ja myös infra-alalla teknologiat kuten autonomiset droonit ja tekoäly alkavat jokapäiväistyä. Ne eivät ole kiinnostavia vain teknologioina, vaan keinoina tehostaa infran suunnittelua, rakentamista ja kunnossapitoa. Olemme näiden innovaatioiden hyödyntämisen edelläkävijä suomalaisessa infrarakentamisessa. Alla käyn läpi viisi näkökulmaa infra-alan digitalisaation edistymiseen.
- Tietomallit tehostavat tuotantoa
Tietomallipohjainen tuotantoprosessi on yksi digitalisaation kulmakivistä. Sen avulla me Destiassa hallitsemme koko rakentamisen ketjun suunnittelusta toteutukseen ja valmiin tuotteen dokumentointiin. Toteutamme rakennussuunnittelun tietomallipohjaisesti, paikannuksella varustetut työkoneet käyttävät tietomalleja rakentamisessa, ja reaaliaikainen data ohjaa tuotantoamme.
Data mahdollistaa myös koneiden päästöjen laskennan automaattisesti ja lähes reaaliaikaisesti.
Drooneilla säännöllisesti kerättävä kuva- ja pistedata sekä maastomallit tukevat mallipohjaista prosessia mahdollistaen laadunvarmistusta, työn etenemisen ja määrien seurantaa sekä ajantasaiseen tilannekuvaan pohjautuvaa päivittäistä työnsuunnittelua. - Automaation ja robotiikan potentiaali realisoituu
Pilotoimme viime vuonna ensimmäisenä suomalaisella infratyömaalla autonomista dronejärjestelmää Valtatie 6 Korian kohta -hankkeella Kouvolan lähellä. Lisäksi seurasimme toisella hankkeella koneoppimismallin avulla paalutuksen etenemistä droonin kuvadatasta. Automaatio ja robotiikka tehostavat ja helpottavat myös infrarakentamisessa ihmisten työkuormaa, ja nämä pilotoinnit ovat osoittaneet teknologian potentiaalin. - Teiden kunnossapitoa modernisoidaan
Meidät tunnetaan teiden ja katujen kunnossapidosta, ja olemmekin jo vuosikymmeniä hyödyntäneet teknologiaa monipuolisesti. Tiedonkeruu, sää- ja keliennusteet sekä tuotantodatan analytiikka ovat pitkälle digitalisoituja ja automatisoituja. Tuotantodatan pohjalta toteutamme monipuolista analytiikkaa työnjohdon tueksi. Olemme kertyvän tuotantodatan pohjalta automatisoineet kunnossapitokaluston ja käytettyjen materiaalien päästöjen laskennan.
Hyödynnämme kunnossapidossa myös konenäköä, jolla analysoimme päivittäin tiestöltä eri lähteistä kerättyjä satojatuhansia valokuvia. Konenäkö ja muut Kelikeskuksemme käyttämät järjestelmät auttavat oikea-aikaisten toimenpiteiden toteutuksessa. Viimeisimpänä olemme alkaneet hyödyntämään tekoälyä kelikameroiden valvonnassa ja tuotannonohjauksessa. - Ratakunnossapitoa tehostetaan tuotannonohjauksella
Myös ratojen kunnossapito vaatii reaaliaikaista dataa. Meillä on ratakunnossapidon ohjaukseen oma tuotannonohjausjärjestelmämme, joka kytkeytyy koko Suomen rataverkon kattavaan ratarekisteriin.
Järjestelmässä aikataulutamme kaikki ennalta suunniteltavat työt ja jaamme ne työmääräyksiksi, joihin projektihenkilöstö asettaa tarkemman aikataulun, työntekijät ja työhön kuuluvat tehtävät. Työntekijät näkevät suoraan järjestelmästä seuraavat työtehtävänsä. Projektijohto saa reaaliaikaisen tilannekuvan töiden etenemisestä ja voi näin varmistaa työn laadun. - Teollisen valvomon ideologia toimii rakennustyömaillakin
Erityisesti suurhankkeiden haasteena on saada ajantasainen tilannekuva kaikesta toiminnasta sekä valtavasta tietomäärästä, mitä laajalla työmaalla jatkuvasti kertyy. Ratkaisuksi olemme kehittäneet projektien tilannekuvaratkaisun, joka tuo teollisen valvomon ideologiaa rakennustyömaille. Ratkaisu hyödyntää monipuolisesti eri lähteistä tuotettavaa tietoa ja on joustavasti räätälöitävissä eri tarpeisiin. Tiedolla johtaminen auttaa kokonaiskuvan ymmärtämisessä ja tehostaa ongelmien nopeaa havaitsemista, päätöksentekoa sekä resurssien optimointia.
Digitalisaatio ei ole vain megatrendi
Digitaaliset toimintamallit ja data ovat perustana tekoälyn laajemmalle hyödyntämiselle ja tulevaisuuden teknologiaratkaisuille, kuten robotisaatiolle. Digitalisaatio ei ole vain megatrendi, vaan älykkään tuotannon työkalu ja paremman tuottavuuden mahdollistaja. Se luo pohjaa uusille innovatiivisille ratkaisuille ja toiminnan kestävälle parantamiselle. Onhan digitalisaatiolla merkittävä rooli myös hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä niin infran rakentamisessa kuin kunnossapidossa.
Digitalisaatio ei ole vain megatrendi, vaan älykkään tuotannon työkalu ja paremman tuottavuuden mahdollistaja.