Tositoimissa luontoa kunnioittaen

Destian kiviainestoiminnan tositoimijat tekevät jatkuvasti töitä Suomen luonnon monimuotoisuuden eteen. Pienillä asioilla on suuri merkitys kasvi- ja eläinlajien ympäristön turvaamisessa, ja näitä kiviainestoiminnan osaajat eli kivimiehet tekevät jatkuvasti.
Linnuille pesiä turvaamassa
Kivimiehet ovat jo usean vuoden ajan olleet mukana Ylen Miljoona linnunpönttöä -kampanjassa. Tänä vuonna linnunpönttöjä on ripustettu paikoilleen ottoalueiden lähelle turvaamaan lintujen eloa jo yli 70 kappaletta – ja vuotta on vielä hyvä tovi jäljellä.
Tässä kuussa uutukainen linnunpönttö on viety muun muassa Destian kiviainesealueelle Iitin Lokomäen kallioalueella, joka on osittain suojeltu kallioperän erikoisuuksien vuoksi. Alueelta tapaa tummia (diabaasi) ja vaaleita (rapakivigraniitti) kivisulia. Kallioperä on luokiteltu ainutlaatuiseksi ja tieteellisesti arvokkaaksi kohteeksi. Arvokas miljöö on koti myös monelle eläinlajille, ja nyt alueen uusia lintuperheitä odottaa myös uusi linnunpönttö.

Kuvassa kiviaineksen kesäharjoittelija Sanna-Leena Salmela asentamassa linnunpönttöä osittain suojelulle Lokonmäen louhosalueelle.
Maa-ainesalue eläinten leikkikenttä
Ottoainesalue voi näyttää karulta tottumattomaan silmään; toisin kuin luullaan, kiviainestoiminta ei karkota elämää alueelta. Päinvastoin, muuttuva maasto voi tarjota puitteet uudenlaiselle elämälle. Peurat ja muut pienet eläimet vierailevat alueilla usein tutustumassa muuttuvaan miljööseen.

Kiviainesalueille asennettuihin riistakameroihin tallentuu usein peuroja ja muita pieniä eläimiä tutustumassa uudistuvaan alueeseen.
Avoin ja paahteinen elinympäristö
Vaikka kiviainesottotoiminnan aikana kasvillisuus häviää hetkellisesti alueilta, alkaa kasvillisuuden kehitys toiminnan päätyttyä aivan alusta. Toiminta avaa alueelle uudenlaisen, avoimen ja paahteisen elinympäristön, jonne kasvillisuus ajan kuluessa palautuu.

Avoin, paahteinen ja aurinkoinen maasto tarjoaa puitteet uudenlaiselle kasvistolle. Uusien kasvien myötä myös uudenlaista eliöstä voi ilmetä.
Paahteinen ympäristö tarjoaa kodin myös useille eliöille. Vuonna 2016 Destia sai Euroopan kiviainesjärjestön UEPG:n tunnustuksen työstä kalliosinisiiven korvaavan elinympäristön luomiseksi louhinta-alueella Ristenin kallioalueella Lohjalla. Kallionsinisiipi-perhonen on uhanalainen, erityisesti suojeltava ja Suomessa rauhoitettu laji, joka viihtyy avoimilla ja aurinkoisilla alueilla isomaksaruohon läheisyydessä. Lue lisää Destian työstä kalliosinisiiven hyväksi.
Destia tekee jatkuvasti töitä toimivamman Suomen puolesta – luontoa kunnioittaen. Suomen luonnon päivää juhlitaan elokuun viimeisenä lauantaina, tänä vuonna huomenna 25.8.2018.