Artikkeli Akkuenergiavarastot

Pohjoismaiden suurin akkuvarasto rakennettiin tarkalla yhteispelillä

Kaksikymmentä keskenään identtistä, merikontteja muistuttavaa rakennelmaa kahdessa siistissä rivissä, kuin viivoittimella mitattuna toinen toisensa vieressä. Tässä on uunituore Pohjoismaiden suurin akkuvarasto, Yllikkälä Power Reserve 2, joka otetaan käyttöön vuoden 2025 ensimmäisellä puoliskolla.

Lappeenrannassa sijaitsevan akkuvaraston nimellisteho on 56,6 megawattia ja varaston energiatiheys 112,9 megawattituntia. Pohjoismaiden ensimmäisenä akkuvarastona se voi syöttää verkkoon virtaa täydellä teholla kahden tunnin ajan.

Akkuvarasto toimii Fingridin reservimarkkinoilla ja tukee Suomen sähköverkkoa parantamalla sen joustavuutta ja vakaamalla erityisesti uusiutuvan energian tuotannon aiheuttamia heilahteluja. Hankkeen tilaaja on Neoen, joka on maailman suurin riippumaton uusiutuvan energian tuottaja.

”Akkujen etuna energian varastoinnissa on nopea reagointimahdollisuus sähköverkon tuotannon ja kulutuksen vaihteluihin, ja niitä käytetään yhä enemmän myös pörssisähkömarkkinoilla kulutushuippujen tasaamiseen. Akkuvarastosta noin 90 prosenttia sähköstä saadaan takaisin käyttöön”, kertoo Neoenin projektijohtaja Jouni Koskinen.

Akkuvaraston infra- ja sähkötyöt vaativat tarkkuutta ja yhteistyötä

Destia on toteuttanut 0,7 hehtaarin kokoisen akkuvaraston infra- ja sähkötyöt, joihin sisältyivät maanrakennus- ja perustustöiden suunnittelu ja toteutus, aidan rakennustyöt, sähkösuunnittelu, 110 kilovoltin kaapeloinnit sekä sähkö- ja valokuitukaapeloinnit. Akkukontit, akustot, muuntajat ja invertterit on toimittanut paikalle Nidec, joka kantaa kokonaisvastuun rakennusurakasta.

Nyt varasto on viimeistä silausta vaille valmis käyttöön. Hankkeella odotetaan enää kevään saapumista Lappeenrantaan, jotta pienet viimeistelytyöt saadaan valmiiksi.

Näin suuren kokoluokan sähköenergiavaraston rakentaminen on harvalle arkipäivää, mutta maanrakennus- ja sähköurakoinnin perusperiaatteet löytyvät myös akkuvarastoinfran taustalta.

”Konttien asentaminen edellyttää omia toimintatapojaan ja tähän käyttöön kehiteltyjä työkaluja ja työmenetelmiä, mutta muilta osin perustekeminen vastaa muita maanrakennus- ja sähköurakoita. Hankkeeseen sisältyy myös paljon toimitusten ja aikataulujen yhteensovitusta, mikä on edellyttänyt koko porukalta tarkkuutta, yhteistyötä ja aktiivista kommunikointia eri sidosryhmien kanssa. Kaikki ovat olleet tietoisia kokonaisuudesta. Olimme varautuneet hyvin urakan eri vaiheisiin ja kaikki asennukset saatiin tehtyä aikataulussaan”, kertoo Destian projektipäällikkö Matti Toivari.

Akkuvarastorakentaminen on kehittynyt viime vuosina nopeasti

Yllikkälä Power Reserve 2 ei ole Toivarille alueen ensimmäinen akkuvarasto. Vuonna 2020 Destia ja Nidec toteuttivat Neoenille samalla alueella Yllikkälä Power Reserve 1:n, tehonsa puolesta samaa kokoluokkaa olevan ja energiakapasiteetiltaan seuraajaansa noin puolta pienemmän akkuvaraston, joka oli valmistuessaan manner-Euroopan suurin. Neljän vuoden aikana tekeminen on ehtinyt kehittyä paljon, mutta edellisestä kerrasta on ollut hyötyä uutta varastoa rakennettaessa.

”Alan kehitys näkyy muun muassa laitetoimituksissa: laitteet ovat paljon viime kertaa pidemmälle kehittyneitä ja integroituja osia on varastossa enemmän. Uutta on siis päästy opettelemaan, vaikka kohteen ja ympäristön tuntemus onkin tuonut hyötyjä tekemiseen”, Toivari sanoo.

Akkukonttien asennuksissa turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää

Akkuvaraston konttirivit eivät ainoastaan näytä millilleen mitatuilta, vaan jokainen kontti on asennettu tarkasti omalle paikalleen 30 senttimetrin paksuisten betonianturoiden päälle. Akkujen muodostaman paloriskin vuoksi paloturvallisuuteen on kiinnitetty suunnitteluvaiheessa erityistä huomiota, ja myös pelastuslaitos on ollut hankkeessa mukana lupa-asioista alkaen.

”Paloturvallisuus on huomioitu muun muassa kontteihin sisältyvillä automaattisilla sammutusjärjestelmillä, minkä lisäksi konttien välissä on riittävä suojaetäisyys”, Koskinen kertoo.

Yhdessä 57 tonnia painavassa kontissa on 112 litiumakuista koostuvaa akkumoduulia, invertterit ja muuntajat, jäähdytys- ja lämmitysjärjestelmät sekä turvajärjestelmät. Akkukonttien lisäksi varasto koostuu kymmenestä 33 kilovoltin ja 4,4 megavolttiampeerin muuntajasta sekä 110 kilovoltin ja 50 megavattiampeerin päämuuntajasta, joka liittyy maakaapelilla lähellä sijaitsevaan sähköasemaan.

Valmiin akkuvaraston ohjaus hoituu etäyhteyksin Ranskasta käsin, missä akkujen operointia optimoidaan taajuussähkömarkkinoiden mukaan.

Artikkelin pääkuva: Dirk Hammer / CMRE-Hammer GmbH