Artikkeli Toimiva Suomi

Kallioperäkairauksia geopalveluissa

Perinteinen kairakone poraa reiän 300 metriin. Hybridi saavuttaa 1000 metrin syvyyden.

Jyhkeä kairakone keskellä kiireisintä Helsinkiä keräsi vastikään runsaasti uteliaita katseita. Se teki hidasta työtään Ympyrätalon kulmilla tarkkaan rajatulla alueella kahden työmiehen voimin. Yhden työvuoron aikana timanttipora porasi reikää kymmenen metrin verran. Yhteensä Destia ehti porata 50 työvuoron edestä, eli 500 metriä viidessä eri pisteessä.

Työn alla oli laajaa kiinnostusta herättänyt Pisararata, jonka eteneminen odottaa parhaillaan valtiovallan päätöksiä.

Erityistä kairauksessa oli, että yksikään tutkimuspiste ei sijainnut alkuperäisen suunnitelman mukaisessa kohdassa. Työskentely pääkaupungin sydämessä oli muutenkin haasteellista. Kaapeliselvitykset tuottivat todellista päänvaivaa, ja juuri kaapeleiden vuoksi kairauspisteiden paikkoja jouduttiin muuttamaan.
Destia oli ottanut erityisolosuhteet huomioon jo tarjousvaiheessa.

– Kairausyksiköllämme on paljon kokemusta vastaavanlaisista olosuhteista, esimerkkeinä Länsimetron ja Tampereen Veden kairaukset, kertoo Geopalvelut-yksikön päällikkö Jari Hartikainen Kuopiosta.

Kokemuksella on merkitystä, sillä maanalaiset kairauskohteet lisääntyvät Suomessa ja kairaukset keskittyvät entistä useammin asutuskeskuksiin.

Pisararata-projektissa Destia teki kallioperätutkimuksia ja löysi runsaasti rikkonaista kiveä eli ruhjeita.

– Ruhjeet ovat Suomen ikivanhaan kallioperään pusertuneiden kalliomassojen saumakohdista löytyvää rikkonaista kiveä. Selvitämme, missä tällaiset heikkousvyöhykkeet sijaitsevat. Sitten suunnittelijat osaavat suunnitella kallion vahvistamistoimenpiteet kuten injektoinnit oikeisiin paikkoihin, Hartikainen kertoo.

Kallioperäkairaukset ovat osa destian geopalveluja, jotka ulottuvat perinteisistä
maaperätutkimuksista monipuolisiin labora­torio­palveluihin. 65 henkilön yksikkö on saavuttanut kairauspalveluissa vahvan toimijan aseman; laboratoriopalveluissa Destia on Suomen markkinajohtaja.

– Varsinkin päällystelaboratoriossa meillä on erittäin vahvaa osaamista, Hartikainen korostaa.
Päällystelaboratorio sijaitsee Tuusulan Maantiekylässä, keskuslaboratoriot Espoossa ja Oulussa. Niiden lisäksi Suomea kiertää viisikymmentä laboratoriovaunua murskausten laadunvalvontatehtävissä. Geopalvelujen oma geologi työskentelee Oulussa.

Laboratoriopalveluihin kuuluu kivi- ja maa-aineskonsultointia sekä muun muassa maanäyte- ja kiviainestutkimuksia, esimerkiksi luokituksia CE-merkintää varten. Kattavien laboratoriopalveluiden ja lähes kahdenkymmenen kairakoneen kaluston myötä Destia voi tarjota palveluja isoihinkin hankkeisiin.

Pisararadan työmaalla poraajat ottivat kallionäytteitä jatkotutkimuksia varten. Paikalle oli tuotava kairakoneen lisäksi kymmenisen kuutiometriä vettä työvuoroa kohden.

– Timanttikairausta ei voi tehdä ilman vesihuuhtelua, muuten poranterä leikkaa kiinni, Jari Hartikainen selventää.

Kairauksen yhteydessä rei’ille tehtiin niin sanottu vesimenekkikoe. Ruhjeisuutta selvitettiin myös videokuvaamalla reiät. Lopuksi reiät täytettiin sementillä.

Kirjoittaja: Helen Moster

Kuvat: Antti Vettenranta ja Jari Hartikainen