Destia urakoi myös voimajohtoja
Fingridin voimajohtourakkaan tarvittavien pylväiden yhteispaino kilogrammoissa on 124 000.
Nyt on näytön paikka. Jos Destia urakoi menestyksekkäästi hiljattain voittamansa Fingridin voimajohtourakan, on sillä tulevaisuudessa entistä paremmat mahdollisuudet päästä mukaan toteuttamaan voimajohtorakentamisen kuningassarjan urakoita eli 400 kilovoltin voimajohtohankkeita.
Fingrid jaottelee toimittajarekisterissään urakoitsijat kahteen tasoon. Nousu B-luokasta A-luokkaan edellyttää monipuolisia näyttöjä ja laajaa osaamista voimajohtourakoiden läpiviennistä.
Destian on nyt ensinnäkin huolehdittava, että Uudenkaupungin, Jyväskylän, Porvoon ja Pyhtään 110 kilovoltin johtomuutosurakat saadaan toteutettua huolella ja aikataulussa.
– Valitsimme Destian urakkaan aiempien kokemusten, kustannustehokkuuden ja laatutekijöiden ansiosta. Urakkaan nimetyt tutut erikoisosaajat, joilla on kokemusta ja näkemystä energiainfratöistä, takaavat, että voimme luottavaisin mielin odottaa laadukasta lopputulosta, sanoo Fingridin projektipäällikkö Tommi Olsson.
Toukokuussa Porvoosta alkaneessa urakassa Destia vastaa neljän sähköaseman voimajohtomuutoksista, rakentaa uusia voimajohtopylväitä ja korvaa vanhat voimajohtopylväät uusilla.
– Voimajohtourakkaan tarvittavien pylväiden yhteispaino on noin 124 000 kiloa, arvioi Destian projektijohtaja Teemu Palosaari.
Paikkakunnittain etenevän urakan on määrä valmistua loppuvuodesta 2019. Teemu Palosaari pääsee vetämään Destian ensimmäistä voimajohtourakkaa uusien tositoimijoiden kanssa.
– Vastaamme urakassa voimajohtopylväiden rakentamisen lisäksi sähköasemien voimajohtotöistä, kun taas sähköasemien muutostyöt kuuluvat toiselle urakoitsijalle. Töiden yhteensovittaminen vaatii tiivistä keskinäistä yhteistyötä, jotta molempien työt etenevät saumattomasti, Palosaari sanoo.
Työskentely sähkölinjojen läheisyydessä tuo omat haasteensa urakoiden läpivientiin. Tilaaja Fingrid on myös määritellyt tiukat ehdot ja aikaikkunat, jolloin sähkönsiirto voidaan keskeyttää sähköasemilla turvallisen työskentelyn varmistamiseksi.
– Työskentely tulee olemaan luonteeltaan intensiivistä, kun urakoidaan hyvin pienessä tilassa, missä vastuut ja velvoitteet on tarkasti rajattu. Pienikin viivytys voi aiheuttaa ketjureaktion, jolloin aikataulutus on tehtävä uusiksi, Palosaari kuvailee urakan vaativuutta ja tarkkuutta.
Teemu Palosaaren lisäksi Destiasta on urakassa mukana työmaapäällikkö, suunnittelijoita sekä aliurakoitsijoita.
Destian Kuopion toimipisteessä työskentelevälle Palosaarelle kokoukset asemaurakoitsijoiden kanssa tietävät paljon ajokilometrejä. Seuraavien kuukausien aikana hän autoilee neljän työkohteen väliä. Niiden etäisyys toisistaan on noin 620 kilometriä.
– Suomen maisemat tulevat hyvin tutuksi, Teemu Palosaari naurahtaa.
Energiainfra panostaa uuteen
- Energiainfra-alalla on luvassa paljon merkittäviä investointeja.
- Fingrid on Suomen kantaverkon rakennuttaja. Se suunnittelee yli 270 kilometrin verran 110 kilovoltin voimajohtourakoita ja 360 kilometriä 400 kilovoltin voimajohtourakoita. Näiden urakoiden kilpailutukset alkavat vuoden lopulla.
- Suomen ja Ruotsin välille rakennettavan uuden 400 kilovoltin sähkönsiirtoyhteyden urakoiden kilpailutukset alkavat noin vuonna 2022.
Teemu Palosaari
- Projektijohtaja Teemu Palosaari, 39, valmistui sähkövoima- ja automaatiotekniikan insinööriksi Pohjois-Savon ammattikorkeakoulusta vuonna 2002.
- Destian palvelukseen hän tuli joulukuussa 2017 työskenneltyään sitä ennen 13 vuotta Eltel Networksillä projektipäällikkönä ja työmaapäällikkönä. – Halusin uusia haasteita ja päästä tekemään vastuualueeltaan laajempia projekteja, hän perustelee työpaikan vaihdosta.
- Destia panostaa nyt voimakkaasti voimajohtorakentamisen kehittämiseen. – Meillä on hyvä tekemisen asenne ja näytön paikka, hän kuvailee tiiminsä sitoutumista ensimmäiseen voimajohtourakkaan.
- Palosaari on innostunut Destian avoimesta ja kannustavasta työkulttuurista. – Tulokkaana olen saanut hyvin apua kollegoiltani ja tutustunut nopeasti uusiin ihmisiin.
Kirjoittaja: Olli Manninen
Kuvat: Matias Honkamaa ja Iiro Rautiainen