Destia joukkoistaa tienkäyttäjille tiestön kunnon seurantaa

Destia on rakentamassa reaaliaikaista järjestelmää tiestön kunnon seuraamiseen. Toimivaksi ratkaisuksi on havaittu tiedonkeruun joukkoistaminen tiestöllä päivittäin liikkuville ajoneuvoille. Tavoitteena on, että korjaus- ja ylläpitotarpeet voitaisiin ennakoida mahdollisimman hyvin.
Destian kehityspäällikkö Oiva Huuskonen kertoo, että reaaliaikaisuus perustuu älypuhelimien ja erilaisten antureiden tuottamaan runsaaseen kuva- ja havaintomateriaaliin.
– Tietoa eivät kerää yksinomaan Destian työnjohtajat, vaan älypuhelimia on kiinnitetty tienpidossa mukana olevien urakoitsijoiden ajoneuvoihin, takseihin ja maitoautoihin, jotka liikkuvat tiestöllä säännöllisesti päivittäin, Huuskonen kuvaa.
Havaintovälineet välittävät reaaliaikaista still-kuvaa ja anturitietoa matkan varrelta työnjohdolle, Destian kelikeskukselle ja asiakkaille palveluportaalin kautta.
Älypuhelin tuulilasiin
Kuljettaja kiinnittää älypuhelimen tuulilasiin ja käynnistää sovelluksen. Työnjohto voi tarkastella kuvia selaimelta joko reaaliajassa tai myöhemmin.
– Ajoreittikuvat voidaan hakea pilvipalvelusta aika- tai tiehaulla. Jos esimerkiksi tienkäyttäjiltä saadaan palautetta ongelmista, niin ne voidaan usein selvittää kuvia katselemalla käymättä paikan päällä, Huuskonen selventää.
Kuva-aineistoa kertyy todella paljon, alueurakalla yhdeltä vuorokaudelta kuvasaalis voi olla 10 000 – 20 000 otosta. Materiaalin perkaamisessa ja oleellisen tiedon kaivamisessa hyödynnetään konenäköä ja automaattista analyysia.
– Konenäkö voidaan opettaa tunnistamaan kuva-aineistosta automaattisesti tiettyjä asioita, kuten esimerkiksi lumiset liikennemerkit. Ne toimivat herätteinä työnjohdolle, että vastaan on tullut jotakin poikkeavaa, joka on syytä ottaa lähempään tarkasteluun.
Heräte on automaattinen ilmianto asiasta, joka on ohjelmoitu systeemiin etukäteen. Ero perinteiseen menetelmään on iso. Aikaisemmin talvikunnossapidossa työnjohto tarkasti kaikki tiet ajamalla ne läpi viikon tai kahden välein. Ajaessa tehtyjen havaintojen kirjaaminen on kuitenkin hankalaa ja monet yksityiskohdat jäävät havaitsematta.
– Havainnollinen kuva-aineisto tuo asiat lähelle. Uskon kamera- ja konenäköteknologian käytön kasvavan tulevaisuudessa merkittävästi. Asioita, joita ei pystytä ajaessa kirjaamaan, voidaan katsoa kuvista, ja konenäkö auttaa löytämään oleelliset asiat, Huuskonen toteaa.