Artikkeli Hankkeet, Kalliorakentaminen, Pohjarakentaminen, Sähköverkot, Suunnittelu, Teollisuusrakentaminen, Vastuullisuus

Datakeskus rakentuu laadukkaalle pohjatyölle

Mitä enemmän käytämme erilaisia verkkopalveluita, kuten tekoälyä, sosiaalista mediaa tai suoratoistopalveluita, sitä enemmän maailmaan tarvitaan datakeskuksia – ja juuri nyt niiden rakentaminen käy kuumempana kuin koskaan. Datakeskushankkeet ovat pitkäjänteistä työtä, jossa jo alkumetrit ratkaisevat; maisemaan kohoavan keskuksen taustalta löytyy aina valtava määrä valmistelevia töitä turvallisen, laadukkaan ja kustannustehokkaan toiminnan varmistamiseksi.

Datakeskukset tallentavat ja käsittelevät valtavia tietomääriä, eikä tuotanto saa katketa koskaan, minkä vuoksi keskeytyksetön ja riittävä energiahuolto sekä turvallisuus ovat niiden toimintavarmuuden kannalta ensisijaisen tärkeitä. Kun sopiva tontti on löytynyt ja hanke voi alkaa, on edessä pitkä lista työvaiheita ennen varsinaista datakeskusrakennusta. Destialla on käynnissä kansainvälisen asiakkaan datakeskushankkeita, joissa yhtiö toteuttaa monipuolisesti eri palveluita suunnittelusta ja projektinjohdosta lähtien.

”Yhteen urakkaan sisältyy tavallisesti moneen muuhun rakennushankkeeseen nähden poikkeuksellisen suuria määriä muun muassa pohjarakentamista, louhintaa sekä maansiirtotöitä. Itse rakennukseen voimme tehdä vielä esimerkiksi vaativampia putkitöitä, betonitöitä sekä pintoja ja teollisuusrakentamista. Erityisen tärkeää on myös huolellinen suunnittelutyö – näissäkin hankkeissa mennään turvallisuus, laatu ja tehokkuus edellä eikä uusintakierroksiin ole varaa”, kertoo Destian datakeskushankkeilla työskentelevä projektijohtaja Aki Partanen.

Erityisen tärkeää on myös huolellinen suunnittelutyö – näissäkin hankkeissa mennään turvallisuus, laatu ja tehokkuus edellä eikä uusintakierroksiin ole varaa.

Riittävä energiahuolto on datakeskushankkeen prioriteettilistan kärjessä

Suomi tarjoaa datakeskuksille otollisen maaperän, sillä täällä on optimaalisen viileän ilmaston lisäksi tarjolla tilaa, vakaa ja turvallinen toimintaympäristö, toimiva sähkönsiirron kantaverkko, paljon puhdasta energiaa sekä osaavaa työvoimaa. Datakeskuksia on alkanut viime vuosina kohota eri puolille maata, ja kaavailtuja investointeja siintää lähitulevaisuudessa kymmenittäin – jopa niin paljon, ettei kaikille halukkaille ole kantaverkossa tilaa.

Datakeskusten syövereissä työskentelevät tietokoneet vaativat toimiakseen valtavan määrän sähköä, joten ne on sijoitettava paikkoihin, missä voidaan taata riittävä energiahuolto sekä valokuituverkon saatavuus. Suunnitteilla ja rakenteilla olevat datakeskukset vievät energiaa yksittäisistä satoihin megawatteihin, suurimmillaan jopa 500 megawattia. Vertailun vuoksi Suomen koko sähkönkulutus on tällä hetkellä vähän yli 15 000 megawattia.

Keskeisimpiä kohtia datakeskushankkeen toteutuslistalla onkin sähkönjakelu.

”Yksi datakeskus saattaa kuluttaa sähköä kokonaisen kaupungin verran. Toteutamme datakeskushankkeisiin käytännössä kaiken, mitä datakeskus tarvitsee energiansaannin varmistamiseksi: sähköasemat, mahdolliset muuntoasemat sekä energiansiirtoverkot, kuten maakaapelit tai voimajohdot. Se, että voimme hyödyntää omaa suunnitteluosaamistamme takaa kattavan tietotaidon jokaiselle hankkeelle, sillä meillä on talossa monipuolisesti suunnitteluosaamista niin jakelu- ja teollisuusverkkojen kuin sähköasemien osalta”, kertoo Destian tuotantojohtaja Rami Tuovinen.

Datakeskushankkeessa ei tingitä turvallisuudesta

Kun toimintaedellytykset on turvattu riittävällä energiahuollolla, kääntyvät katseet datakeskushankkeessa seuraaviin avaintekijöihin: turvallisuuteen sekä kannattavaan ja kestävään toimintaan.

Hankkeessa rakentamisen aikainen työturvallisuus varmistetaan huolellisella työnsuunnittelulla ja perehdytyksellä sekä yhteisillä toimintatavoilla ja menettelyillä, joita tarkennetaan työvaiheen mukaan. Projektikohtaisten riskien arviointi on tärkeää, ja tavoitteena on aina tapaturmaton työmaa.

Turvallisuus on yksi kriittisimpiä vaatimuksia myös valmiille datakeskukselle, joka hallinnoi valtavia määriä yksityistä tietoa. Keskuksen sijainti määrittelee osan turvallisuustekijöistä, ja esimerkiksi luonnonolosuhteet on huomioitava jo hankkeen suunnitteluvaiheessa. Huolelliset ennakkoselvitykset sekä kestävät ja laadukkaat rakennusmateriaalit mahdollistavat turvallisen datakeskuksen toteutuksen alusta alkaen.

Onnistunut toteutus mahdollistaa sen, että datakeskus palvelee kustannustehokkaasti mahdollisimman pitkään. Toiminnan kestävyyden kannalta myös ympäristö on huomioitava jokaisessa päätöksessä, joka projektilla tehdään.

Avain onnistuneeseen hankkeeseen löytyy ihmisistä

Datakeskushankkeet ovat vaativia kokonaisuuksia: laatuvaatimukset ovat korkeat, työmaan turvallisuudesta on pidettävä hyvää huolta ja ympäristö, sidosryhmät sekä alueiden muut urakoitsijat on huomioitava jokaisessa ratkaisussa. Samaan aikaan aikataulu on usein tiukka, joten tekemisen pitää olla tarkkaa ja tehokasta. Hankkeilla hyödynnetäänkin paljon myös digitaalisia ratkaisuja, kuten drooneja ja tietomallipohjaista tuotantoa, joiden avulla tekemistä pystytään tehostamaan, seuraamaan ja analysoimaan jatkuvasti. Mutta mikä lopulta on avain onnistuneeseen hankkeeseen?

”Ihmiset meillä nämäkin hankkeet toteuttavat. Yksikään kone tai laite ei itsekseen tee hommia edes datakeskustyömaalla. Tähän kaikkeen tarvitaan monipuolinen ja osaava joukko ammattilaisia. Destiasta löytyy kokemusta niin vaativista suurhankkeista kuin datakeskusrakentamisesta, ja olemmekin pystyneet hyödyntämään hankkeilla laajasti osaamistamme aina suunnittelusta pohjarakennus- ja sähköistystöihin sekä suurten kokonaisuuksien hallitsemiseen”, Partanen sanoo.

Ihmiset meillä nämäkin hankkeet toteuttavat. Yksikään kone tai laite ei itsekseen tee hommia edes datakeskustyömaalla. Tähän kaikkeen tarvitaan monipuolinen ja osaava joukko ammattilaisia.